Jakie parametry, pojemność i wyposażenie oferują obecnie najlepsze wolnowary?
Obecnie mówi się, że żyjemy w czasach wielkiego pośpiechu. I tak często zdarza się również w kuchni. W ostatnich kilku dziesięciu latach producenci wyprzedzali się w produkowaniu i ofercie sprzętu i urządzeń, które gotowanie potraw przyspiesza. Taką samą popularnością cieszą się również różne błyskawiczne przepisy. Jednak w tym całym pośpiechu ostatnio zaczyna pojawiać się odwrotny trend, który bardziej zbliża nas do tradycyjnych metod. Są to różne sposoby na powolne przygotowanie posiłków. Z tego powodu też pragniemy Ci przedstawić wybór ranking najlepszych wolnowarów, które wychodzą naprzeciw temu trendowi.
Nie obawiaj się, nie chcemy wracać 100 lat wstecz, do czasów, kiedy nasze babcie i prababcie spędzały w kuchni niekończące się godziny. Nowoczesne wolnowary idą własną drogą. Ich celem jest najbardziej przyjazna obróbka cieplna i jednocześnie bardzo proste przygotowanie oraz minimum czasu spędzonego w kuchni. Wolno gotujące garnki mianowicie większość pracy zrobią zamiast ciebie. Wystarczy do nich włożyć odpowiednie składniki i spokojnie możesz robić zupełnie coś innego. Potrawy będą o wiele bardziej soczyste i zdrowsze – bez specjalnego wysiłku.
W naszej recenzji wolnowarów znajdziesz nie tylko najciekawsze modele tych urządzeń, jakie aktualnie są oferowane, ale również instrukcję, na co zwracać podczas wybierania i zakupu garnka szczególną uwagę oraz jakie parametry należy śledzić. Jednocześnie dowiesz się, jakie zalety ma właśnie powolne gotowanie.
Ranking wolnowarów
Produkt | Info | Ocena | Cena (od) | Tu kupisz najtaniej | |
---|---|---|---|---|---|
1. | Najlepszy cena / wydajność Crock-Pot 5,7l SCCPBPP605 | Moc: 220 W Pojemność: 5,7 l | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | 480 zł | Ceneo.pl |
2. | Crock-Pot Duraceramic Saute (CSC026X) | Moc: 210 W Pojemność: 5 l | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | 510 zł | Ceneo.pl |
3. | MPM MWO-01M | Moc: 320 W Pojemność: 6,5 l | [usr 4.9 text="true" tooltip="true"] | 330 zł | Ceneo.pl |
4. | Camry CR 6410 | Moc: 300 (600) W Pojemność: 6,5 l | [usr 4.9 text="true" tooltip="true"] | 200 zł | Ceneo.pl |
5. | Crock-Pot CSC025X | Moc: 160 W Pojemność: 3,5 l | [usr 4.9 text="true" tooltip="true"] | 350 zł | Ceneo.pl |
6. | Najlepszy tani wolnowar Russell Hobbs inox 22740 | Moc: 160 W Pojemność: 3,5 l | [usr 4.7 text="true" tooltip="true"] | 150 zł | Ceneo.pl |
Jak wybrać wolnowar?
Powolne gotowanie staje się modne, a z potrawami przygotowywanymi w niskich temperaturach, np. metodą „poche”, czy specjalną techniką Sou-vide, spotykamy się już nie tylko w wybranych restauracjach, ale także w kuchni domowej. Aby to gotowanie uczynić jak najbardziej efektywnym, można zastosować właśnie specjalne garnki, które utrzymują stałą i równomierną temperaturę.
Po co jednak mamy gotować jedzenie dłużej, dodatkowo kupować kolejne naczynia, które zajmą miejsce w naszej kuchni? Dobrych i pozytywnych odpowiedzi jest wiele. Spójrzmy na najważniejsze zalety, które może przekonają Cię o tym, że zakup wolnowaru zdecydowanie nie będzie marnowaniem pieniędzy.
Główne zalety gotowania w wolnowarze
👍 W stałej temperaturze i bez wysuszania
Wolnowary utrzymują stabilną temperaturę i zapewniają równomierne podgrzewanie potraw w całym garnku. Jest to coś, czego zwykły garnek lub piekarnik nie potrafią zrobić. Niska i stała temperatura sprawia, że nie dochodzi do wysuszenia potraw, a wynikiem jest bardziej delikatne i soczyste mięso, warzywa i inne potrawy.
👍 Bogatsze smaki
Już po pierwszym gotowaniu w wolnowarze, przekonasz się, że smak jedzenia jest nieporównywalny ze zwykłym sposobem gotowania. W ten sposób poradzisz sobie nawet z bardziej twardym mięsem oraz z potrawami niższej jakości i jednak będziesz zachwycony wynikiem gotowania. Garnek jest idealnym pomocnikiem do gotowania gulaszu, duszenia mięsa, gotowania sosów, zup i innych potraw.
👍 Niska utrata składników odżywczych
Zdrowy styl życia jest coraz bardziej popularnym, ale podczas gotowania tradycyjnymi sposobami gotowania niepotrzebnie dochodzi do utraty dużej ilości składników odżywczych. Powolne gotowanie jest nieporównywalnie bardziej przyjazne. Pomaga zachować w żywności więcej witamin i zapewnia wyższą jakość potraw pod względem wartości odżywczej.
👍 Mniej soli i tłuszczu
W wolnowarze osiągniesz wyjątkowych smaków przy zastosowaniu minimalnej ilości soli lub tłuszczu, ewentualnie innych przypraw. Jest to zatem doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy są na dietach lub, gdy gotujesz dla dzieci.
👍 Niskie zużycie czasu i minimalny wysiłek przy pracy
To, że jedzenie gotowane jest dłużej, nie oznacza, że będziesz wtedy miał więcej pracy. Wręcz przeciwnie. Wystarczy przygotować sobie składniki, włożyć je do garnka i spokojnie możesz bawić się z dziećmi lub zająć się czymś innym. Wolnowar dzięki niskiej temperaturze nie przypala jedzenia, czyli nie musisz pilnować gotowania i możesz dopiero podejść do gotowego już jedzenia.
👍 Mniej naczyń, łatwiejsza konserwacja
Ponieważ wszystkie składniki gotujesz w jednym garnku, oszczędzasz wiele naczyń. Garnki z wolnowaru można wyjmować i zwykle można je myć w zmywarce i używać również do gotowania na kuchence lub w piekarniku.
👍 Oszczędzasz czas i energię
Chociaż może Ci się wydawać, że to nonsens, wolnowary oszczędzają czas i energię. Zużycie energii w wolnowarze jest znacznie niższe niż w przypadku zwykłych kuchenek czy piekarników. Ponadto przygotowaniu jedzenia nie musisz poświęcać tyle czasu, wystarczy włożyć składniki do garnka i po kilku godzinach odebrać gotowe danie.
Powolne gotowanie vs metoda Sous-vide
Do testowania wolnowarów dodaliśmy również garnek przeznaczony do powolnego gotowania Sous-vide. Różnica polega na tym, że stosując metodę Sous-vide należy składniki próżniowo zapakować do specjalnej folii, a później gotować je w kąpieli wodnej o bardzo niskiej temperaturze, która dla każdego składnika jest inna.
Podczas zwykłego powolnego gotowania składniki tylko umieszczasz w garnku elektrycznym, ustawiasz poziom mocy gotowania lub odpowiedni program. Powolne gotowanie jest zatem o wiele prostsze i zwykle również szybsze (metoda Sous-vide może zająć nawet kilkadziesiąt godzin). Metoda Sous-vide jest jednak jeszcze bardziej przyjazna i pomaga maksymalnie chronić wartości odżywcze, smaki oraz jakość potrawy.
Na jakie parametry zwracać uwagę?
Jeśli zainteresowało Cię powolne gotowanie i chcesz wiedzieć, jaki wolnowar kupić, skup się przede wszystkim na kilku parametrach i funkcjach.
Moc i pojemność
Moc garnka oczywiście wpływa na jego wydajność i zdolność osiągnięcia stałej i równomiernej temperatury. W przypadku podstawowych wolnowarów przeznaczonych do powolnego gotowania moc wynosi tylko od 150 do 250 W. To, czy moc jest wystarczająca, zależy również od pojemności. Większy garnek powinien mieć większą moc. Garnki wielofunkcyjne, które oprócz powolnego gotowania mogą posiadać inne programy (np. pieczenie, opiekanie itp.) mają już znacznie wyższą moc (1000 W i więcej).
Pojemność wolnowarów porusza się w granicach od 3,5 do 6,5 l. Modele o pojemności w dolnej granicy są zwykle wystarczające dla małych domów i potrafią przygotować ok. 4 porcji jedzenia. Dla rodziny czteroosobowej lub większej zdecydowanie lepiej wybrać wariant o pojemności ok. 5,5 l.
Funkcje
- Poziomy mocy – do podstawowych funkcji należy ustawienie poziomu mocy. W przypadku większości wolnowarów można spotkać się z trzema poziomami (podgrzewanie, niska oraz wyższa temperatura).
- Minutnik – minutnik umożliwia ustawienie czasu gotowania. W modelach podstawowych często brak minutnika, ale nawet bez tej funkcji garnek może doskonale wykonywać swoją pracę.
- Wyświetlacz – zwykle pokazuje czas, który pozostaje do końca gotowania, ewentualnie umożliwia wybór jednego z programów itp. Modele bez minutnika często nie są wyposażone w wyświetlacz.
- Utrzymywanie temperatury – czy chcesz, żeby dania były zawsze ciepłe i przygotowane do zjedzenia? Garnki z taką funkcją utrzymują temperaturę na ok. 70 °C nawet po ugotowaniu, żeby dań nie trzeba było podgrzewać.
Inne programy oraz akcesoria
Droższe modele garnków są zwykle wielofunkcyjne i umożliwiają wybór innych programów, niż tylko powolne gotowanie. Jest to na przykład pieczenie, opiekanie, gotowanie na parze itp. Na dodatek otrzymasz akcesoria do tego potrzebne, jak na przykład różne nadstawki do danego sposobu gotowania.
Mamy nadzieję, że pomogliśmy Ci lub zainspirowali Cię do wyboru nowego wolnowaru. Jeśli tak, to będziemy Ci wdzięczni za Twoje doświadczenia, recenzję, porównanie lub ocenę zakupionego przez Ciebie produktu. Zrobić możesz to w komentarzach poniżej na aktualnej stronie. Może właśnie Twoja opinia pomoże innym przy wyborze jakościowego wolnowaru dostępnego na rynku.
Dodaj komentarz