dobra patelnia

Ranking 10+ najlepszych patelni kuchennych (opinie)

Jak rozpoznać najlepsze patelnie? Jakich patelni możesz używać w swojej kuchni? Wybierz łatwo i z wystarczającą ilością informacji. Wierzymy, że nasze porady mogą Ci pomóc.

Ranking najlepszych patelni kuchennych Czy zdarzyło Ci się, że kupiłeś patelnię w sklepie ot tak sobie z wyprzedaży? Jaki był jej los? Często się zdarza, że wybierzemy sobie takie wykonanie patelni, które nie ma zastosowania w naszej kuchni, ale skusiła nas niska cena produktu. Dlatego tym razem postanowiliśmy przedstawić Ci najlepsze patelnie różnych kategorii, aby w domu nie zgromadzałeś naczyń kuchennych, których nie będziesz w stanie wykorzystać.

Patelnie do smażenia, grillowania, patelnie wok, patelnie do naleśników, placków, jajek sadzonych – jak widać, opcji jest rzeczywiście wiele. Jeśli dodać do tego wybór odpowiedniego materiału, opracowania powierzchni lub możliwości zastosowania na Twojej kuchence (elektryczna, gazowa, indukcyjna), wybór naprawdę nie będzie łatwy. Z naszym przewodnikiem jednak zrobisz to w zaledwie kilka minut.

Przygotowaliśmy dla Ciebie podsumowanie najważniejszych informacji, które podczas wyboru będą Ci przydatne. Oprócz tego nie zapomnij o opiniach użytkowników patelni, którzy potrafią lepiej ocenić jakość wybranych przez Ciebie modeli, gdyż regularnie z nich korzystają.

Porównanie / ranking najlepszych patelni kuchennych

ProduktInfoOcenaCena (od)Tu kupisz najtaniej
Najlepsze patelnie klasyczne
1.Tescoma GrandCHEF ø 24 cm
Średnica: 24 cm
Masa: 740 g
Materiał: stop aluminiowy,
stal nierdzewna,
powłoka antyadhezyjna
[usr 5 text="true" tooltip="true"]110 zł Tescomapolska.pl
2.Delimano FiveStar Legend
Średnica: 20, 24 i 28 cm
Masa: -
Materiał:
[usr 5 text="true" tooltip="true"]100 zł Delimano.pl
3.Tescoma SmartCLICK
Średnica: 28 cm
Masa: 1,1 kg
Materiał: tworzywo sztuczne, metal
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]230 zł 4home.pl
Najlepsze patelnie WOK
1.Blaumann WOK Gourmet Line
Średnica: 28 cm
Masa: - kg
Materiał: nierdzewny
[usr 5 text="true" tooltip="true"]160 zł 4home.pl
2.Wok kamienny Stone Legend
Średnica: 28 cm
Masa: - kg
Materiał: QuanTanium
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]120 zł Delimano.pl
3.Banquet WOK Metallic Platinum
Średnica: 28 cm
Masa: - kg
Materiał: QuanTanium
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]90 zł 4home.pl
Najlepsze patelnie grillowe
1.Berlinger Haus Carbon Metallic Line
Średnica: 28 cm
Masa: - kg
Materiał: aluminium
[usr 5 text="true" tooltip="true"]125 zł 4home.pl
2.Tefal Grillowa 26 Cm
Średnica: 26 cm
Masa: -
Materiał: aluminium
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]120 zł Ceneo.pl
3.Tescoma Premium
Średnica: 24 cm
Masa: 770 g
Materiał: plastik, stop aluminium,
powłoka antyadhezyjna
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]90 zł Tescomapolska.pl
Najlepsze inne patelnie
1.Orion Patelnia na 4 jajka
sadzone Grande

Średnica: 27 cm
Masa: 770 g
Typ: na 4 jajka sadzone
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]90 zł 4home.pl

Jak wybrać patelnię kuchenną?

Aby gotowanie sprawiało Ci przyjemność, powinieneś mieć swoją kuchnię wyposażoną w wysoko jakościowe przybory kuchenne. Po garnkach i nożach przyszła kolej na naczynia i często używane patelnie, które postaramy się kolejno Ci przedstawić uwzględniając różne rodzaje, ich zastosowanie oraz materiały.

Uwagę zwrócimy również na przydatność ze względu na rodzaj płyty grzewczej i nie pominiemy też listy producentów, których patelni zdecydowanie warto wypróbować.

Jakie patelnie kupić sobie do kuchni?

W domach powszechnie używa się kilku rodzajów patelni, z których każda ma inne zastosowanie. Bardzo popularne są patelnie naleśnikowe, kwadratowe patelnie do grillowania mięsa i warzyw, a w tyle nie pozostają nawet większe i głębsze uniwersalne patelnie z pokrywką, w których przygotować można sosy oraz gotować lub dusić dodatki. Ilością jedzenia nie musisz się martwić. Wystarczy dobrze wybrać odpowiedni materiał i średnicę.

Producenci starają się zachęcić konsumentów do ładnie dopasowanych zestawów patelni. Problem jednak polega na tym, że zazwyczaj chodzi o jeden rodzaj patelni o różnych rozmiarach, co może nie wystarczyć biorąc pod uwagę różnorodność przyrządzanych potraw a fakt, że patelnie ładnie są dopasowane nie zabroni, żeby skończyły one gdzieś w głębi szafki kuchennej. Zależy tylko od Ciebie, co wybierzesz. Chętnie jednak doradzimy Ci, na jakich patelniach się skupić.

Jak wybrać patelnię kuchenną

Jakie mamy rodzaje patelni?

Patelnia mała, średnia, duża, okrągła, kwadratowa płytka lub głęboka albo ze ściętą krawędzią – opcji jest więcej, niż myślisz. Najlepiej posłużą one do przygotowania takich dań, do jakich są przeznaczone. Jaka patelnia przyda się Tobie?

  • Patelnie klasyczne – znajdują w kuchni najszersze zastosowanie. Mogą być płytkie (krawędź 2-3 cm), jednak nie brakuje również patelni głębokich z krawędzią wyższą niż 7 cm. W takich patelniach można już spokojnie przygotować obiad dla całej rodziny, wystarczy tylko dobrać pokrywkę o odpowiedniej średnicy. Dostępne są różne średnice.
  • Patelnie naleśnikowe – chodzi o patelnie o średnicy około 25 cm, płytkie, aby naleśniki, placki, racuchy czy omlety można było łatwo obracać. Podstawę tworzy idealnie nieprzywierająca powierzchnia, na której do gotowania nie trzeba używać ani kropli oliwy więcej.
  • Patelnia wok – charakterystyczna dla tej patelni jest różnica pomiędzy średnicą dna i górnej krawędzi. Krawędzie są ścięte. Patelnie nadają się do szybkiego opiekania warzyw, przygotowania dań kuchni azjatyckiej oraz kawałków mięsa. Można w nich mieszać makaron, z dodatkiem pokrojonych warzyw. Kształtem przypominają kociołek.
  • Patelnie grillowe – typowym kształtem jest kwadrat o niższych krawędziach z rowkami w dnie i odlewanymi „dzióbkami”. Na grillowanym mięsie i warzywach powstają efektywne paski, podobnie jak z grilla. Patelnie są większe i cięższe. Doskonałe jest tez rozprowadzenie ciepła.
  • Specjalne patelnie – tu należą patelnie, które można wykorzystać do robienia tylko jednej rzeczy. Typowym przedstawicielem jest patelnia do jajek sadzonych lub racuchów. Nie tylko w kształcie kółek, ale na przykład również serduszek.
  • Patelnie elektryczne – idealne do podróży, domków letniskowych, czy do miejsc, gdzie nie ma kuchenki lub płyty grzewczej. Są to urządzenia elektryczne, kształtem podobne do patelni, ale w środku znajduje się grzałka. Jednym z przedstawicieli jest również sprawny prodiż.

Patelnie według rozmiaru

Patelnie to tak szeroki asortyment, że trudno podzielić je do grup, które zawierałyby wszystkie opcje. Dlatego więc przynajmniej staraliśmy się wybrać te najczęściej używane.

  • Małe patelnie – średnica od 20 – 25 cm – nadają się do smażenia mniejszej ilości potraw, przygotowania naleśników, omletów lub zasmażki.
  • Średnie patelnie – średnica od 26 – 32 cm – najbardziej uniwersalne zastosowanie w kuchni. Dostępne są patelnie o różnej głębokości często wyposażone w pokrywkę. Na płycie grzewczej nie zajmą więcej miejsca niż zwykły garnek. Najszerszy asortyment z mnóstwem wysokiej jakości produktów.
  • Duże patelnie – średnica od 34 – 40 cm – nadają się do gotowania podczas dużych rodzinnych spotkań. Na patelni zmieszczą się steki lub całe ryby. Tak duże patelnie są cięższe i gorzej się przenoszą, na płycie oraz w szafce kuchennej zajmują również więcej przestrzeni.

VIDEO

Materiał

Z jakich materiałów mogą być patelnie wyprodukowane? Czy decydujący jest materiał patelni lub również rodzaj powierzchni? Spójrzmy na listę materiałów, które w patelniach na naszym rynku pojawiają się najczęściej i zapoznajmy się z ich zaletami i również wadami.

  • Żeliwo – Nieco cięższe patelnie, które charakteryzują się odpornością oraz przy prawidłowej obsłudze również trwałością przez dziesiątki lat bez zmiany jakości. Przed pierwszym użyciem ważne jest wytworzenie nieprzywierającej warstwy „patyny”. Długo się nagrzewają i tak samo długo się schładzają, ale nie odstraszają je wysokie temperatury, dlatego nadają się również do dłuższego smażenia.
  • Stal nierdzewna – Chociaż konkurencja pokona patelnie ze stali nierdzewnej pod względem przewodności, to nie można pominąć ich jakości. Chodzi o bardzo dobry i odporny materiał, który nie rdzewieje i wytrzymuje w wysokich temperaturach. Stal nierdzewna stanowi podstawę kilku najlepiej sprzedających się patelni na naszym rynku – przyciągają uwagę dobrą ceną oraz różnorodnym wykonaniem.
  • Aluminium – Patelnie aluminiowe to w pewnym sensie przeciwieństwo do żeliwnych – są lekkie, szybko się rozgrzewają, jednak przy nieostrożnym używaniu mogą się szybciej uszkodzić. Nie radzą sobie dobrze z powtarzającym się używaniem ich w wysokich temperaturach i przeznaczone są raczej do przygotowania szybkich niewymagających dań. Również z tego powodu stosowane są bardziej wytrzymałe, utwardzane stopy aluminium oraz kombinacje kilku metalowych materiałów, które korzystają z szybkiej przewodności aluminium.
  • Miedź – Patelnie miedziane to droższe i wyglądem bardziej luksusowy model, zwłaszcza jeśli warstwa zewnętrzna jest doskonale wypolerowana. Miedź charakteryzuje się doskonałą przewodnością cieplną i już nawet w niższej temperaturze świetnie się nagrzewa. Przy dobrej konserwacji posłuży Ci przez długie lata. Miedź jednak reaguje z potrawami, dlatego warstwa wewnętrzna pokryta jest nieszkodliwym materiałem, najczęściej stalą nierdzewną.
  • Tytan – od wzmocnionych patelni tytanowych można oczekiwać dwu do trzykrotnie wyższej odporności w porównaniu ze zwyklejszymi materiałami. Nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek włącznie z indukcyjnymi. Te patelnie są droższe, ale mogą zaciekawić Cię nieprzywierającą powierzchnią oraz odpornością na ciepło do 240 °C (można wykorzystać do zapiekania w piekarniku).

Wykończenie powierzchni

Poszczególne opisy i klasyfikacja patelni czasami są mylące. Patelnia ceramiczna to w rzeczywistości patelnia metalowa lub aluminiowa pokryta powłoką ceramiczną przewodzącą ciepło. Tak samo jest również w przypadku teflonu i coraz popularniejszej kamionki. Rdzeń patelni ma optymalną przewodność, a wykończenie powierzchni zapewnia nieprzywieranie i łatwą konserwację. Jakie są główne cechy tej trójki patelni?

Patelnie ceramiczne

Ogólnie ceramika to jedno z najbardziej popularnych wykończeń powierzchni, które nie tylko dobrze wygląda, ale również doskonale przewodzi ciepło – zarówno od spodu, jak również do krawędzi patelni. Trzeba uważać używając metalowych przyborów kuchennych – jest podatna na uszkodzenia (nawet w przypadku uderzenia) i nie można jej myć w zmywarce.

Patelnie teflonowe

Teflon to specjalne tworzywo termoplastyczne, które ma temperaturę płynięcia dopiero 327 °C. Wyróżnia się nieprzywieraniem i dobrą odpornością, ale już od temperatury krytycznej – od ok. 250 °C – dochodzi do stopniowej zmiany struktury i uwalniania się jego cząstek do przygotowywanego pokarmu. Należy uważać, aby nie uszkodzić powierzchni i używać tylko drewnianych lub plastikowych akcesoriów.

Patelnie z warstwą kamionkową

Nowe, ulepszone powierzchnie kamionkowe są utworzone z cienkiej warstwy miniaturowych cząstek, które na pierwszy rzut oka są gładkie, ale gdy przyjrzysz się z bliska, stwierdzisz, że chodzi o pomarszczoną strukturę, która przyczynia się do doskonałego nieprzywierania patelni kamionkowych. Gotujesz bez użycia tłuszczu, materiał jest odporny na zadrapania, a ciepło z niego rozprzestrzenia się podobnie jak z kamienia – powoli i równomiernie. Wykończenie powłoką kamionkową znajdziesz w najnowocześniejszych patelniach, które doskonale się sprzedają.

Patelnia vs. płyta grzewcza

Stało się niepisaną zasadą, że wybierając naczynia kuchenne, które mają bezpośredni kontakt z płytą grzewczą, trzeba również sprawdzać oznaczenia i ich zastosowanie w zależności właśnie od płyty grzewczej.  W domach znajdziesz kuchenki gazowe i elektryczne, płyty ze szkła ceramicznego oraz indukcyjne płyty grzewcze. W szczególności indukcja wymaga stosowania wyłącznie naczyń wyprodukowanych z materiału ferromagnetycznego, aby płyta grzewcza mogła wytworzyć pole z dnem patelni, które zareaguje tak, że zacznie się nagrzewać.

VIDEO

Cena patelni

Patelnia dobrej jakości nie musi być zbyt droga, żeby móc w kuchni przyrządzać cuda. O ostatecznej cenie decyduje nie tylko nazwa marki, ale przede wszystkim zastosowany materiał a także rozmiar i rodzaj. W trzech półkach cenowych przedstawimy Ci podstawowe różnice.

Patelnie do 175 PLN

Najszersza oferta na naszym rynku, kilka z produktów tej półki posiada tytuł „najlepiej sprzedające się patelnie”. Tu znajdziesz produkty sprawdzonych marek i kilka modeli wysokiej jakości. Naprowadzić mogą Cię oceny użytkowników. W materiałach dominuje aluminium oraz stal nierdzewna, a wykończenie powierzchni to ceramika lub teflon.

Patelnie do 350 PLN

Zaciekawią raczej bardziej wymagających konsumentów, poszukujących produktów o wysokiej odporności, wytrzymałości i doskonałym rozprowadzeniu ciepła. Patelnie w tej półce cenowej korzystają z zalet kilku materiałów, dlatego możliwe jest, że natkniesz się nawet na połączenia stali nierdzewnej + miedzi + kamionki. Wyjątek nie stanowią bardzo ciekawe zestawy patelni o różnych średnicach. Spośród właściwości wybieramy – możliwość stosowania w piekarniku, uchwyt odporny na wysokie temperatury, zastosowanie na indukcyjnej płycie grzewczej, pokrywka w zestawie.

Patelnie powyżej 350 PLN

Ciekawa oferta patelni żeliwnych, tytanowych i miedzianych przypadnie do gustu osobom, dla których gotowanie jest hobby lub zawodem. Do podstawowych właściwości patelni najwyższej jakości należy odporność na uszkodzenia mechaniczne, nieszkodliwość dla zdrowia, większe rozmiary i głębokość, długa żywotność bez zmiany jakości i wyglądu oraz oczywiście doskonałe nieprzywieranie.

Najlepsze marki patelni

Wybierając produkty do naszego rankingu, nie lekceważyliśmy 2 głównych czynników – profesjonalnych testów patelni oraz opinii użytkowników, czyli ocen konsumenckich i publicznie dostępnych opinii. Na ich podstawie opracowaliśmy listę producentów, których oferty mogłyby Cię zainteresować w razie, że szukasz TOP wykonania, ale także rozsądnego stosunku ceny do jakości.

  • Tefal – Najpopularniejsze patelnie na naszym rynku, dla których typowym jest czerwony ThermoSpot na środku. Opatentowane kilkuwarstwowe materiały o podwyższonej odporności. Ocena ponad 94 % w testach patelni ETM Testmagazine.
  • Lamart – patelnie, które zaciekawią przede wszystkim mniej wymagających klientów, którzy spędzają w kuchni niewiele czasu.
  • Tescoma – patelnie czeskiej marki Tescoma w przyjaznych cenach. Różne rozmiary i rodzaje, możliwość kupienia zestawu patelni o różnym przeznaczeniu.
  • De Buyer – francuski producent stawia na prostym aż nawet surowym wyglądzie oraz wszechstronności zastosowania. Patelnie są lekkie, wytrzymałe i większość nadaje się do użycia na płycie indukcyjnej.
  • Banquet – kolejny przedstawiciel patelni z niższej półki cenowej oferuje niespełna 2 setki patelni o różnych kształtach, rozmiarach i w różnych kolorach. Dominują patelnie aluminiowe.
  • BerlingerHaus – wytrzymała marmurowa powłoka, wysokiej jakości patelnie do grillowania lub sprawne zestawy patelni. W połączeniu z dobrą ceną idealnie będą pasować do Twojej kuchni.

Najczęściej zadawane pytania przez kupujących (FAQ)

Czy można patelnie myć w zmywarce do naczyń?

Jeśli posiadasz jakościową patelnię, długie mycie z zmywarce nie jest konieczne. Wystarczy wyczyścić ją miękką ściereczką lub spłukać prądem wody. Niektóre materiały nie nadają się do mycia w zmywarce – np. miedź czy żeliwo, ewentualnie można też uszkodzić teflonowe lub ceramiczne powłoki patelni. Większość patelni ze stali nierdzewnej lub patelni tytanowych można zmywać w zmywarce, jeśli jednak nie znajdziesz takiej informacji w instrukcji, ryzykujesz, że uszkodzisz patelnię.

Jaka patelnia nadaje się do pieczenia w piekarniku?

Aby uniknąć zabrudzenia innych naczyń podczas pieczenia, wybieraj spośród patelni, na których znajdziesz symbol lub oznaczenie „nadaje się do pieczenia w piekarniku” – uchwyt wtedy wykonany jest z materiału, który odporny jest na wysokie temperatury, lub może być zdejmowany. Materiał korpusu patelni jest stabilny nawet w temperaturach powyżej 200 °C i nie dochodzi do reakcji z jedzeniem.

Najlepsza patelnia do grillowania – jaka powinna być?

O rozmiarach decyduje ilość członków rodziny. Patelnie grillowe kwadratowe należą do tych o większych rozmiarach, aby móc przygotować kilka kawałków mięsa jednocześnie. Dlatego czytając opinie i recenzje patelni, zwracaj uwagę przede wszystkim na całkowitą wagę, wyważenie uchwytu (tak, aby była łatwa w obsłudze) oraz na to, czy patelnia jest w stanie równomiernie rozprowadzać ciepło we wszystkich miejscach tak samo.

Mamy nadzieję, że pomogliśmy Ci albo przynajmniej zainspirowali Cię podczas wyboru nowej patelni. Jeśli tak, będziemy Ci wdzięczni za Twoje zdanie, doświadczenie, Twoją recenzję, porównanie lub ocenę zakupionego przez Ciebie produktu. Możesz to zrobić na tej stronie w komentarzach poniżej. Może właśnie Twoja opinia pomoże innym przy wyborze najlepszej patelni na rynku.

Dodaj komentarz

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..